Schaeffler België

 
 
 
 
 
 
OVERIGE INFORMATIE

Productcatalogus met selectie- en adviessysteem medias

Wentellager en glijlagers
Publicaties
 

Catalogus | 2018-06
Wälzlager
Technische Grundlagen und Produktdaten zur Gestaltung von Wälzlagerungen

 
 

Catalogus | 2014-07
Großlager
Kugellager Rollenlager Stützrollen Gelenklager Lagergehäuse Zubehör

 
Producten & Diensten

Wentellager en glijlagers

Lagers voor draaibewegingen worden als wentellager of als glijlager uitgevoerd. Bij wentellagers bevinden zich rollende elementen tussen de onderling bewegende delen, bij glijlagers vindt de beweging plaats door middel van glijdende elementen.

Wentellagers

Wentellagers bestaan in het algemeen uit twee lagerringen met geïntegreerde loopbanen. Tussen de ringen bevinden zich rollende elementen (wentellichamen) die over de loopbanen bewegen. Als typen wentellichaam worden kogels, cilinderrollen, naaldrollen, kegelrollen en tonvormige rollen gebruikt. Een kooi geleidt doorgaans de wentellichamen, houdt ze op gelijkmatige afstand van elkaar en verhindert dat ze met elkaar in contact komen. Bij naaldlagers en tweerijige tonlagers zonder spoorkragen voorkomt de kooi scheefstand van de wentellichamen. Indien lagers demonteerbaar zijn, houdt de kooi de wentellichamen vast en daardoor wordt inbouw van het lager vereenvoudigd. Voor bijzondere toepassingen kunnen ook wentellagers zonder kooi, dus volkogelig, volrollig of volnaaldig, gebruikt worden.
Het standaardmateriaal voor kooien uit plaatmateriaal is staal, voor sommige toepassingen ook messing. Massieve kooien zijn verkrijgbaar in messing, staal, hardweefsel en andere materialen. Ook kooien van thermoplastisch kunststof worden veel gebruikt, meestal uitgevoerd in glasvezelversterkt polyamide.
De lagerringen en wentellichamen zijn in het algemeen van doorgehard chroomstaal. Speciale lagers voor extreme bedrijfsomstandigheden - qua belasting, toerental, temperatuur, of corrosieve omstandigheden - worden bijvoorbeeld vervaardigd uit temperatuurvaste en/of roestbestendige staalsoorten, kunststof of keramisch materiaal. Wentellagers zijn verkrijgbaar in een open versie, maar ook in een- of tweezijdig afgedichte uitvoering. De meest gangbare afdichtingstypen zijn spleet- en lipafdichtingen.

Kenmerken en gebruik

Elk type wentellager heeft kenmerkende eigenschappen waardoor het bijzonder geschikt is voor bepaalde toepassingen. Algemeen geldende regels voor de keuze van het lagertype kunnen echter alleen onder bepaalde condities opgesteld worden, want er moet bijna altijd rekening gehouden worden met meerdere factoren, die tegen elkaar afgewogen dienen te worden. Zo moet tevens rekening gehouden worden met belasting en toerental, maar ook met de invloed van temperatuur, smering, trilling, inbouw, onderhoud, enz. In veel gevallen is minstens één van de hoofdafmetingen van het lager - meestal de boringsdiameter - al bepaald door de omgevingsconstructie.
Wentellagers voor overwegend radiale belastingen worden radiaallagers genoemd. De meeste radiaallagers kunnen gecombineerde radiale en axiale belastingen opnemen, bijvoorbeeld groefkogellagers, hoekcontactkogellagers, kegellagers of tweerijige tonlagers. Cilinderlagers typen N en NU, de meeste naaldlagers, naaldhulzen en naaldkransen zijn alleen radiaal belastbaar.
Wentellagers voor overwegend axiale belastingen worden axiaallagers genoemd. Tontaatslagers en eenzijdig werkende axiale hoekcontactkogellagers nemen gecombineerde axiale en radiale lasten op. De overige axiaallagers zijn alleen geschikt voor zuivere axiale belastingen.
Indien in radiale richting slechts weinig inbouwruimte beschikbaar is, wordt voor lagers met een geringe diameter gekozen, bijvoorbeeld naaldkransen, naaldlagers (eventueel met binnenring), groefkogellagers en bepaalde series tweerijige tonlagers.
Indien de axiale inbouwruimte begrensd is, zijn bij radiale en gecombineerde belasting bepaalde typen eenrijige cilinderlagers, groef- of hoekcontactkogellagers geschikt. Voor axiale belastingen worden naaldtaatskransen, naaldtaatslagers of bepaalde typen axiale kogellagers gebruikt.
Een ander keuzecriterium is de manier waarop de lagers een as geleiden. Zo zijn er lagers die axiale verschuivingen toelaten, lagers die een as in één of in beide axiale richtingen vasthouden en lagers die instelbaar zijn en dus uitlijnfouten kunnen opvangen.
Om de afmeting van het lager te bepalen zijn in eerste instantie de waarde en de aard van de belasting - dynamisch of statisch -, het draagvermogen van het lager en de gestelde eisen betreffende gebruiksduur en bedrijfszekerheid van de lagering van doorslaggevend belang. Wentellagers worden meestal dynamisch belast. Lagers worden als statisch belast beschouwd bij een zeer langzame relatieve beweging tussen de lagerringen, bij zwenkbewegingen en bij belastingen tijdens stilstand. In het algemeen kunnen rollagers bij gelijke buitenafmetingen hoger belast worden dan kogellagers. Bij geringe of gemiddelde belastingen worden dan ook meestal kogellagers gebruikt, bij hogere belastingen en bij grotere asdiameters vaak rollagers.

Glijlagers

Glijlagers hebben, evenals wentellagers, de opdracht om delen die ten opzichte van elkaar bewegen te steunen of te geleiden. Daarbij moeten ze de optredende krachten opvangen en overdragen. Terwijl de te lageren onderdelen bij wentellagers door rollende elementen - de wentellichamen - van elkaar gescheiden worden, glijdt bij glijlagers het te bewegen onderdeel - meestal een as, een taats of een lijst - op het glijvlak van een vaste lagerbus, een lagerblok of een glijstrip. De glijbeweging vindt dus direct plaats tussen de glijlaag van het lagerelement en het gelagerde onderdeel. De smering wordt door een in het lager aanwezig smeermiddel of door een zelfsmerende vaste laag in het glijlager verzorgd. Bij radiale bewegingen garandeert de lagerspeling tussen de as en de glijlaag de beweeglijkheid van de onderdelen ten opzichte van elkaar.

Glijlagers zijn onder andere verkrijgbaar als radiaallager, axiaallager, strips en halve schalen. Ze lopen geruisloos, zijn vooral geschikt wanneer hoge belastingen bij verhoudingsgewijs langzame draai- en zwenkbewegingen opgenomen moeten worden, en bij hoge of lage temperaturen. Door hun specifieke eigenschappen vinden ze dan ook in bijna alle industrietakken toepassing, vooral wanneer slechts een zeer begrensde inbouwruimte ter beschikking staat.

 

Schaeffler gebruikt cookies om een optimaal gebruik van haar website te waarborgen. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

Accepteren