Schaeffler België

 
 
 
 
 
 
 
Publicaties
 

Brochure | 2015-07
Expertise in Bearing Technology and Service for Rail Vehicles

 
 

Technische productinformatie | 2017-02
Repair and Reconditioning of Rolling Bearings

 
 
 
CONTACT
Productoverzicht

Overige lageringen

Dankzij hun robuustheid, betrouwbaarheid en hoge efficiëntie, zijn de lagers van Schaeffler ook zeer geschikt voor toepassing in bovenleidingsystemen en wissels, evenals voor stabilisatiesystemen en spoorbreedteverstelling. Bovendien zorgen ze voor veiligheid en een lange levensduur in de lageringen van deursystemen en instaphulpsystemen, bij de verbinding tussen wagon en draaistel en in remsystemen.

 

Lageringen voor toepassingen in bovenleidingsystemen en wissels

 

Ondankscontinu-belasting betrouwbaar en solide

Het spoornetwerk is als zeer duurzaam bedrijfsmiddel een degelijke investering, die over de jaren heen blootgesteld wordt aan forse belastingen. De lagers van Schaeffler dragen ertoe bij, dat bijvoorbeeld wissels en bovenleidingsystemen vele jaren betrouwbaar werken.

 

Lageringen en componenten voor remsystemen

 

Beproefd design garandeert veiligheid en functionaliteit

Laag gewicht, minimale inbouwruimte, een lichte loop en betrouwbaarheid zijn eisen die gesteld worden aan moderne remsystemen in railvoertuigen. Hier komen de voordelen van INA-naaldlagers, naaldbussen, axiaal-naaldlagers en vrijloopkoppelingen goed uit de verf en maken op de toekomst gerichte ontwikkelingen mogelijk.

 

Lageringen voor stabilisatietechniek

 

Kortere reistijden en meer comfort door hogere snelheden

INA lagers voor stabilisatiesystemen zorgen in het Intercity-verkeer voor kortere reistijden en meer comfort. Afhankelijk van de toepassing worden INA-steunrollen, cilinderrollagers, naald-axiaal-cilinderrollagers en onderhoudsvrije radiaal-gewrichtslagers ingebouwd. Schaeffler-lagers voor de stabilisatietechniek zijn bijvoorbeeld toegepast in de Zwitserse InterCity (ICN) en in de New Pendolino van Alstom.

 

Lageringen voor spoorbreedteverstelling

 
 
 
 

Kostenreductie en tijdbesparing door spoorbreedteverstelling

Verschillende spoorbreedtes in Europa en Azië leiden normaal gesproken tot vertragingen bij grensoverschrijdend personen- en goederenverkeer. Omspoorinstallaties bij grensstations samen met een spoorwisselwielstel op het voertuig maken een snelle en efficiënte aanpassing van de wielafstand op de as mogelijk.

Onderhoudsvrije cilindrische glijbussen en INA-steunrollen ondersteunen het omspoormechanisme en dragen bij aan het verlengen van de onderhoudsinvervallen van de complexe verstellingsinstallatie. Bijvoorbeeld in het spoorbreedteverstellingssysteem SUW 2000 van ZNTK Poznán S.A.

 

Lageringen voor koppelingen

 
 
 
 

Solide rijgedrag door onderhoudsvrijheid

Koppelingen dragen de trekkrachten van de locomatieven over op de aangehaakte wagons of verbinden meerdere aangedreven eenheden met elkaar. Enkele speciale designs zoals bijvoorbeeld korte koppelingen vangen niet alleen trekkrachten op, maar ook druk- en gewichtskrachten.

Reeds meer dan 30 jaar worden INA-gewrichtslagers met succes in dit toepassingsgebied ingebouwd. Waren het aanvankelijk onderhoudsplichtige staal/staal-gewrichtslagers, tegenwoordig wordt de onderhoudsvrije uitvoering toegepast, wegens de belastbaarheid van de glijlaag ELGOGLIDE® met zeer lange levensduur. Hierdoor wordt tegemoet gekomen aan de eisen van de voertuigexploitanten, zoals reductie van de onderhoudskosten en stilstandtijden.

 

Lageringen voor pantografen

 
 
 
 

Jarenlang betrouwbaar functioneren door stijfheid en weinig speling

Stroomafnemers of pantografen dragen de elektrische energie van vast gemonteerde stroomgeleidende bovenleidingen over op de elektrische verbruikers van het voertuig. Ze moeten deze taak onder de meest uiteenlopende omstandigheden vervullen. Deze omstandigheden kunnen onder andere zeer hoge snelheden tot meer dan 500 km/u en temperaturen onder -40°C inhouden, waarbij de componenten onbeschermd aan deze weersomstandigheden blootgesteld worden.

De lagers van de Schaeffler Groep bieden wrijvingsarme, lichtlopende en ruimtebesparende oplossingen, die tegelijkertijd voldoen aan de benodigde stijfheid en weinig speling voor een probleemloos jarenlang functioneren.

 

Lageringen voor deursystemen en instaphulpsystemen

 
 
 
 
 
 

Minder onderhoud vereist dankzij duurzaamheid en robuustheid

De lagers van Schaeffler worden toegepast in deursystemen van personenvoertuigen, goederenwagons en perrons. Looprollen en curverollen, lineaire kogelbussen evenals radiaal-gewrichtslagers en stangkoppen zorgen voor hoge betrouwbaarheid en lange onderhoudsintervallen van de hoogbelaste en complexe systemen.

Personenwagons

Het openen van deuren van personenwagons gebeurt meestal door middel van een naar buiten zwenkende beweging en een lineaire openingsbeweging van de deurhelften. Onderhoudsvrije INA-gewrichtslagers en stangkoppen zorgen voor het veilig uitvoeren van de zwenkbewegingen. Deels worden ook spanlagers met flenslagerhuizen toegepast. Looprol-railsystemen of lineaireenheden met kogelomloopsystemen verzorgen de lineaire bewegingen.

Als aanvullende afsteuning voldoen looprollen prima. Deze vangen bij de openingsbewegingen de momenten op. De gebruiksduur bedraagt meestal meer dan 10 jaar.

Goederenwagons

Deursystemen in goederenwagons, bijvoorbeeld in schuifwandwagons en zelflossende wagons, zijn zeer divers. Steunrollen, looprollen, naaldlagers en gewrichtslagers van Schaeffler zorgen voor de vereiste robuustheid en duurzaamheid evenals voor minder benodigd onderhoud. Ze worden toepast voor klap- of dakmechanismen. Daarnaast garanderen ze een betrouwbaar functioneren van schuifinstallaties en geleidingen, evenals van momentafsteuningen, aankoppelstangen en aandrijflageringen.

 

Lageringen voor het koppelen van wagons en draaistellen

 
 
 
 

Zo groot mogelijk rijcomfort, ook op moeilijk begaanbare trajecten

De verbinding tussen wagon en draaistel bij moderne trams en metro's komt tegenwoordig tot stand met draaikransen in vierpuntdesign. De inbouwplaatsen van deze lagers worden gekenmerkt door een hoge vervuilingsgraad, lange functioneringstijden, vibraties, hoge belastingen en slechte toegankelijkheid.

INA draaikransen bewijzen zich onder deze zware omstandigheden door:

  • goede afdichtingen met verbeterde bescherming tegen stoomcleaners
  • Corrotect® bescherming tegen corrosie
  • voorgespannen loopbaansystemen
  • speciale bevetting
  • lange onderhoudsintervallen
  • hoge betrouwbaarheid
  • eenvoudige montage

Er worden verschillende speciale constructies, bijvoorbeeld met extra afdekkappen en geïntegreerde dempers toegepast.

 

Lageringen voor het koppelen van wagons

 

Zeer hoog draagvermogen onder extreme belasting

In veel modere railvoertuigen worden de losse wagons via een corridor met elkaar verbonden, zodat de reizigers van de ene naar de andere wagon kunnen lopen. De koppeling van de wagons komt tot stand door middel van onderhoudsvrije INA-gewrichtslagers en -stangkoppen, die zelfs onder extreme condities prima functioneren en een zeer hoog draagvermogen met kleine lagerafmetingen, lage lagerwrijving en lange bedrijfsduur bundelen. Bovendien zorgen INA-gewrichtslagers voor meer comfort zoals bijvoorbeeld in de lagevloer-tram "Combino" van Siemens.

 

Bovenste middenscharnier

De bovenste middenscharnieren verbinden de wagons ter plaatse van het plafond. Onderhoudsvrije radiale gewrichtslagers en stangkoppen maken de bewegingen, die o.a. bij bochten en hellingen noodzakelijk zijn, mogelijk.

 

Onderste middenscharnier
De onderste middenscharnieren verbinden de wagons ter hoogte van de vloer met elkaar. Hoekcontactgewrichtslagers en axiaal-gewrichtslagers zorgen voor de noodzakelijke draai-, kip- en knikbewegingen bij bochtige en heuvelachtige trajecten. Bovendien dragen de lagers alle acceleratiekrachten tussen de wagons over. Bij lagevloer-voertuigen dragen zij tevens mede het gewicht van de wagons.

 
 

Schaeffler gebruikt cookies om een optimaal gebruik van haar website te waarborgen. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

Accepteren